MYCOPLASMA SPP - vyšetření před krytím

18.05.2021 21:18

Nákaza mykoplazmou v urogenitálním traktu feny vede k neplodnosti, potratům, narození slabých nebo nedovyvinutých štěňat, narození mrtvých jedinců nebo k vysoké úmrtnosti štěňat do 7 dnů života, u psů může zánět nadvarlat vyústit až k nezvratné neplodnosti.

Bakterie rodu Mycoplasma se vyznačují tím, že jejich tvar udržuje pouze třívrstevná cytoplasmatická membrána. Buňky jsou tak díky absenci buněčné stěny schopny formovat se do různých tvarů a snadno se rozšiřují do rozmanitých částí těla, kde způsobují záněty, a navíc na ně nepůsobí řada antibiotik.

Příčiny infekce - bakterie mykoplazmy lze najít všude, uvádí se, že je postiženo až 80% populace. Nemoc se nemusí projevit, pokud je ale expozice bakterií vysoká, nebo zvíře přijde do styku s jedincem, u kterého je nákaza aktivní, infekce se projeví a vede potom k postižení různých orgánů. Přímý přenos je možný pohlavním stykem, z matky na plod, přes parazity, při krevním kontaktu apod. K propuknutí nemoci napomáhá snížená imunita, nádory, stres, ale i nevyhovující a znečištěné prostředí, kde se koncentruje mnoho psů, např. množírny štěňat.

Příznaky zahrnují záněty sliznic a očí přes respirační potíže až k zánětům kloubů a zhoršené hybnosti, ale I záněty ledvin, prostatitida, záněty močové trubice, záněty vaginy, cystitida. Obyčejně nákaza mykoplazmou v urogenitálním traktu vede k neplodnosti, potratům, narození slabých nebo nedovyvinutých štěňat, narození mrtvých jedinců nebo vysoká úmrtnost do 7 dnů života. Přehlížení příznaků může vést ke změnám zdravotního stavu, například u psů může zánět nadvarlat vyústit až k nezvratné neplodnosti.

Diagnóza a léčba

Při podezření na mykoplazmu anebo preventivně před plánovaným krytím je dobré udělat PCR vyšetření.  V případě rizika přenosu pohlavním stykem se odebírá vzorek hlubokým vaginálním stěrem anebo stěrem z předkožky psa. Na žádanku se vypisuje "vyšetření DNA Mycoplasma Sp." a jako označení vzorku "výtěr z předkožky psa / z pochvy feny" + JMÉNO + číslo ČMKU

Léčba se řeší antibiotiky na předpis veterinárního lékaře, doporučuje se přeléčit všechna zvířata ve smečce v domácnosti, protože při častém kontaktu se zvyšuje možnost nakažení takřka na sto procent.

Prevence - prozatím nejsou známy žádné vakcinace zabraňující infekci mykoplazmami. Nejlepší prevencí jsou pravidelně čištěné chovné prostory, které jsou udržovány suché a bez moči a výkalů, a kvalitní strava. Nicméně i přes tato základní opatření může dojít k propuknutí nákazy. V této souvislosti se hovoří zejména o infekci v průběhu páření. Významným opatřením zajišťující minimalizaci nákazy je tedy vyšetření plemenných jedinců. Někteří chovatelé, kteří již mají s mykoplazmou negativn zkušenosti z minulých vrhů, požadují při krytí vyšetření partnera, protože nechtějí ohrozit své psy. Stejně tak stojí za zvážení vyšetření chovného páru, pokud nedojde k zabřeznutí feny, potratu, nebo vysokému úhynu štěňat.

Vyšetření na Mycoplasma Spp dělá Státní veterinární ústav kam posílá vzorky běžně Váš veterinář, ale ne všechny SVÚ mají stejné ceny za vyšetření, já vzorky posílám do SVÚ Olomouc, kde to stojí cca 750 Kč.

Na webu SVÚ si chovatel stáhne a předvyplní žádanku, objedná stěr u veterináře (aby měli stěrovou sadu), nechá provést stěr a doplnit žádanku a vzorek si chovatel odešle na SVÚ u kterého si vyšetření objednává.