Vystavování

03.02.2021 22:04

Pokud uvažujete o výstavách, nechejte pudla pořádně zarůst, vyholujte průběžně jenom obličej, tlapky po prstíky, spodní stranu bříška od pupku dozadu v šíři mezi bradavkami, řitní otvor a kořen ocásku od těla tak 2-3 cm (na šířku strojku). A česejte a česejte. Najděte si dobrou střihačku, která umí stříhat pudly na výstavy a domlouvejte se pak už jenom s ní na úpravě srsti před výstavou a na výstavu.

Na výstavě se pudlík předvádí v kruhu (čtverci) dokola proti směru hodinových ručiček na vodítku u levé nohy v klusu (nesmí cválat ani klusat mimochodem), ideálně se zdviženou hlavou (hrdě) a vztyčeným ocáskem (vesele-nesmí být zdrblý). Měl by to být radostný pohyb, odměňujte a motivujte. Vystavovatel psa PŘEDVÁDÍ a pohybuje se rychlou chůzí nebo pomalým klusem s drobnějšími kroky. Rozhodčí posuzuje celkový dojem, pohyb, vyváženost a další vjemy. Zpravidla se požaduje předvést také pohyb zepředu a zezadu (tam a zpátky k rozhodčímu). Pokud zvládnete socializaci na výstavě - zajděte se ponejprve i s pudlíkem někam na výstavu podívat, máte zpoloviny vyhráno. Pak se předvádí na stole v postoji a pudlík musí strpět osahání a prohlédnutí rozhodčím (cizí osoba). Rozhodčí psa prohlíží a prohmatává od hlavy dozadu, zkontroluje chrup a posuzuje psa v ideálním postoji. Obojí chce trénink.

Nedoporučuji řešit výstavní vodítko (šňůrku) nebo řetízek, lepší je úzký klouzavý obojek v barvě srsti a vodítko s karabinkou (může být šňůrka). 

Na FB lze nalézt videa z finále výstav, zhlédněte, ať máte představu co se po Vás bude chtít. Dalším bonusem je perfektní střih. Najděte si také ve vyhledávači "Jak vystavovat psa" a pročtěte další návody.