Uchovnění

03.02.2021 21:17

Pokud uvažujete o uchovnění, období kolem 13.-15. měsíce stáří  je nejvhodnější pro naplánování, objednání a absolvování nezbytných povinných vyšetření a bonitace.

Na webu klubu jsou chovatelské předpisy, informace a formulář na přihlášení na bonitaci.

https://kchp-krycilisty.wbs.cz/

U trpasličích pudlů jsou povinná:

  • vyšetření patell (kolenních čéšek) u specialisty veterináře (má na to certifikát), cena cca 600 Kč

  • klinické vyšetření očí, opět u specialisty, cena cca 500 – 600 Kč

Další vyšetření, například genetická, nejsou povinná a ve vašem případě ani potřebná, protože rodiče vašich štěňat tato vyšetření mají, a pokud jsou oba rodiče na daný test geneticky zdrávi, jsou geneticky zdrávi i všichni jejich potomci (pak se uvádí výsledek „free (nebo negative) by parents“.

Naplánování termínu bonitace v klubu je vhodné objednat v předstihu, ideálně na období kolem 15. měsíce stáří pudla (nebo později, záleží na tom, kdy uvažujete o prvním odchovu). První možné a vhodné připuštění feny malého plemene se zpravidla určuje na její 2. (nebo 3.) říji, což může být ve stáří asi 18 (25/26) měsíců a do té doby už by měla být fena uchovněná a být podána žádost o vystavení krycího listu.  Spolu s přihláškou na bonitaci se klubu platí poplatek 400 Kč, a k přihlášce se kromě rodokmenu přikládají také výsledky vyšetření a informací o rodičích.

Rozhodnutí o tom, zda odchovávat štěňátka, by mělo být velice odpovědné. Je třeba počítat kromě těšení se také se starostmi a případnými výdaji na veterinární péči. Důležité je zajištění vhodného prostředí (doma, v bytě) pro porod a odchov štěňat a na 2 měsíce po porodu, zejména pak po 3. týdnu stáří štěňátek, se vzdát klidu a soukromí. Ale je to také nejradostnější období jak pro chovatele, tak pro fenu.