Ošetření proti parazitům

03.02.2021 21:16

Tablety na odčervení proti oblým i plochým červům se podávají 1x za 3 měsíce (4x do roka), pokud nepozorujete nějaký problém (hubnutí, pokašlávání, zvracení nebo červíky ve stolici). Koupíte je u Vašeho veterináře.

Podávání odčervovacích (a jiných) tablet řeším tak, že si nachystám dávku (obvykle na 5 kg psa 1/2 tablety, lépe 2 čtvrtky) mám doma tužší tavený sýr (například trojúhelníček Primátor), nakrájím na kousky tak velké, aby do 2 z nich šlo udělat špičkou nože dírku, kam vecpu po 1/4 tablety a v prstech udělám kuličku (lék je obalen sýrem), se psem cvičím, za odměnu dávám kousky sýru, nejprve bez tablet a pak až jsem si jistá, že chutná, dám s tabletami. Obvykle to zblajznou aniž by něco poznali, ale holou tabletu někdy cítí a odmítají.

Ošetření proti klíšťatům

Na jaře na přelomu března a dubna, až začne být aktivita klíšťat, je vhodné podat  tabletu BRAVECTO proti klíšťatům, má účinnost i proti blechám a dalším vnějším parazitům.  Má účinnost 12 týdnů, ale ze zkušenosti vím, že drží déle - až tak 4 měsíce.

Druhou tabletu pak dáváme v červenci a pokryje období do podzimu, do kdy jsou klíšťata aktivní.

Tableta funguje tak, že se sice parazit přisaje, ale látka v krvi psa jej okamžitě usmrtí a parazit pak odpadne. Venku klíšťata na psa moc nelezou, ale občas přece jenom se nějaké najde. Tableta se prodává ve velikostech podle váhy psa, bude Vám stačit 1 tableta na váhu do 4,5 nebo od 4,5 do 10 kg. Je dosti drahá, ale myslím, že se vyplatí mít psa bez vnějších parazitů.

Ostatní antiparazitární přípravky proti vnějším parazitům ani obojky nepoužíváme, myslím, že nemají takovou účinnost. Z pohledu bezpečnosti se nám ještě nestalo, že by na tabletu měl nějaký pes po podání alergii nebo potíže. Především je bezpečnější pro mazlení zvířete s dětmi (není kontaminovaná srst).

Bravecto tableta se dá koupit jedině u veterináře, zpravidla to v zásobě mají, pokud by to váš veterinář neměl a nebyl ochoten objednat, nedejte si vnutit něco jiného (žádný spot on!)  a raději běžte jinam. Tableta pro psy od 4,5 do 10 kg stojí orientačně 750 Kč.

Pokud by jste chtěli učinit ještě preventivní ošetření například před  procházkou do lesa, lze dávat do obou uší na ušní hrbolek u tváře kapku levandulového oleje.