Hárání

03.02.2021 21:15

První hárání u trpasličí fenky naší linie lze předpokládat cca v 10. až 12. měsíci (může být odchylka +- 1 měsíc).

Předzvěst hárání lze poznat tak, že nejprve si všimnete vystouplých bradavek. Pak se fence začne mírně zvětšovat vulva a asi za 2 - 3 dny zjistíte narůžovělý výtok. V období těsně před háráním, fence každé ráno a večer, když myjeme tlapky ve vaně, otřu vulvu čistým bílým toaletním papírem nebo ubrouskem, a tak zjistím, kdy, který den přesně, začne slabě krvácet. To je 1. den pro sledování hárání. Výtok je nejprve světle růžovohnědý a vulva viditeně otéká, 

kolem 3. – 5. dne od začátku krvácení je výtok intenzivnější, tmavne a mění barvu na červenohnědou, fenka dává ocásek na stranu a nastavuje se,

kolem 7. – 9. dne je zduření vulvy maximální, krvácení slábne a světlá do vodnatějšího světle hnědorůžového výtoku,

10. – 11. den se otok vulvy zmírňuje, fenka přestává špinit a výtok se mění na hlenovitý světle růžový,

12. – 15. den lze na pohmat zjistit, že přestože se otok vulvy ztrácí, pochva uvnitř je tuhá, fenka je v optimálním období na páření,

od 16. dne se otok viditelně ztrácí, výtok je vodnatější světle hnědý a slábne, fenka ztrácí zájem o psy,

po 20. dnu už bývá konec.

Je užitečné si vést záznam o intervalu mezi říjemi (od 1 dne hárání do 1. dne následujícího hárání) a denní záznamy o průběhu říje, jednak se naučíte pozorovat a rozlišovat jednotlivé fáze a pak to velmi pomůže při plánování aktivit a při plánovaném krytí psem. Příklad tabulky je na obrázku. 

 

Důležité je fenku hlídat, může psům vonět měsíc před i měsíc po hárání. Nejkritičtější dny jsou ve 2. týdnu hárání do asi 17. dne, doporučuji nechodit ven mezi psy a fenku nepouštět z vodítka. Může se stát, že instinkty a hormony budou silnější než láska k vám a fenka prchne.

Hárací kalhotky nepoužíváme (nekupujte nic drahého, je to zbytečné). Snažíme se doma omezit pohyb feny všude tam, kde by mohla znečistit koberce nebo potahy a navádět ji, aby se sama čistila a olizovala. Když udělá kapku na podlaze, ukážeme ji to, poklepu prstem a řeknu olízej nebo ukliď si to. Také když vidím, že má kapku na vulvě, řeknu ať si sedne, ukážu prstem a řeknu olízej. Je to přirozené a hygienické, pokud si bezprostředně po tom nenecháváte olízat obličej.

Takže zpravidla máme doma čisto, nejvíce špiní ve spánku, kdy se neolizuje. V místě, kde se pohybuje mám rozprostřeno staré povlečení. Pokud chcete dát kalhotky, stačí pořídit nejmenší dětské holčicí kalhotky, vyzkoušet a vystřihnout otvor pro ocásek a před obléknutím do rozkroku kalhotek nalepit 1/2 nalepovací malé slip vložky. Zpravidla i tak má fenka přístup k vulvě, aby se mohla olizovat (což přiléhající hárací kalhotky neumožňují), ale zase pokud jí vložka vadí, může ji vytáhnout.

Z pohledu "nepoužitelnosti" fenky na výstavě a veřejnosti je dobré počítat s obdobím minimálně 2 týdnů od 4. do 18. dne, ideálně však po celou dobu. 

Další hárání bývá v průměru za 7,5 měsíců, interval mezi jednotlivými cykly od prvního dne říje do prvního dne říje následující vychází v průměru na 230 dnů (opět může být odchylka +- měsíc). Může se to lišit s ohledem na kondici a velikost feny, vliv má také pohoda, výživa a zdravotní stav feny.